Wat is ASK?

ASK staat voor Apeldoornse Sinterklaas Kommissie. De volledige naam wordt echter niet meer gebruikt. De ASK werd als vereniging opgericht in 1901 als initiatief van de openbare scholen om omstreeks december iets extra’s voor de kinderen te doen. In die tijd had lang niet iedereen het zo breed en een klein beetje steun konden de ouders en kinderen toen wel gebruiken. In eerste instantie kregen de kinderen lekkernijen, chocolademelk en verder niets. Pas veel later heeft men besloten voor de kinderen toneelstukken te gaan spelen en nog later regelde de ASK ook de intocht van St. Nicolaas in Apeldoorn.

De toneelstukken werden op een gegeven moment verdeeld over 2 groepen: de jongste kinderen gingen een ochtend op bezoek bij St. Nicolaas. De oudste kinderen kregen een toneelstuk te zien. Aanvankelijk gebeurde dat in Tivoli en heel wat oudere Apeldoorners zullen zich dat nog wel herinneren. Het bezoek aan St.Nicolaas in Orpheus is verdwenen. De scholen vierden het steeds meer in eigen kring, dat kon ook, want men kreeg meer gemeenschappelijke ruimte in de scholen.

De intocht wordt tegenwoordig verzorgd door de Stichting ASK. Een constructie die nodig was, omdat er voor een kleine groep mensen teveel werk aan de winkel kwam: de intocht en de steeds maar groeiende belangstelling voor het toneel.

De Vereniging ASK bleef het toneel verzorgen. 25 jaar geleden konden niet alleen maar openbare scholen naar Orpheus, maar werd iedereen in de gelegenheid gesteld Orpheus te bezoeken. Vandaag de dag zijn dat ongeveer 80 scholen per jaar uit Apeldoorn, maar ook uit Emst, Vaassen, Zutphen, Deventer, Epe en Wilp komt men tegenwoordig graag naar Apeldoorn. Om verwarring met de stichting te voorkomen voert de vereniging de “gebruikersnaam” Het ASK-theater. Dit theater staat dus los van de stichting, heeft haar eigen regelementen, haar eigen bestuur en haar eigen financiering.

Het oorspronkelijke onderwijzerstoneel is uitgegroeid tot een volwassen toneelvereniging. 20 jaar lang doen al kinderen mee, maar de laatste 15 jaar spelen zij een steeds belangrijker rol. Bij Pinocchio (1999) en Alleen op de wereld (2000) werden de figuren van Pinocchio en Remi gespeeld door kinderen van ongeveer 11 jaar. Levende muziek en een musicalkarakter typeren de voorstellingen van heden. Ook jonge mensen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar krijgen gelegenheid om mee te doen aan deze jaarlijkse happening van 1 week lang spelen in Apeldoorns toneeltempel: Orpheus.

De overstap naar de toenmalig Koninklijke Wegenerzaal, tegenwoordig de Koning Willem-Alexanderzaal, in Orpheus werd gevierd met een afscheidsvoorstelling in de Rabobankzaal met de onvergetelijke musical “Peter Pan”. Na het debuut met “Heksen” in de Wegenerzaal werd (opnieuw) contact gezocht met Het Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam. Dit resulteerde in 2005 tot het opvoeren van “De Club van Lelijke Kinderen”, een musical waarbij de schrijver Koos Meinderts aanwezig was. Het was voor het eerst dat een schrijver in levende lijve bij de ASK-voorstellingen aanwezig was.

Doelstelling van ASK-theater

Jonge kinderen in aanraking brengen met toneel in een echte schouwburg. Zij zijn misschien de spelers van morgen, maar zeker de bezoekers in de toekomst.

Vrijwilligers

Alle mensen die betrokken zijn bij ASK-theater, van spelers tot decorbouwers verrichten hun werkzaamheden volledig op vrijwillige basis en ontvangen geen enkele onkostenvergoeding, m.u.v. de als bedrijfsmatig betrokken aangeduide bedrijven.